Mica criză SUA-Rusia a Anului Nou. Trump îl laudă pe Putin: „Mereu am ştiut că e foarte deştept”

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a lăudat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru faptul că nu a retaliat cu o măsură similară celei luate de administraţia Obama, de a expulza 35 de diplomaţi ruşi din SUA, suspecţi de spionaj în favoarea Moscovei. „Minunată mişcare cu amânarea – mereu am ştiut că este foarte deştept”, a scris Trump despre Putin.

Donald Trump l-a lăudat pe Vladimir Putin pentru că s-a abţinut, cel puţin deocamdată, să aplice o măsură similară cu cea luată de SUA, de a expulza 35 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj, spunând că aşteaptă să vadă politica SUA faţă de Rusia sub noua administraţie Trump. „Minunată mişcare cu amânarea – mereu am ştiut că este foarte deştept”, a reacţionat Trump pe contul său de Twitter.

După ce preşedintele american Barack Obama a dispus expulzarea celor 35 de diplomaţi, Vladimir Putin a anunţat vineri că nu va lua o măsură similară, aşa cum sunt uzanţele diplomatice în astfel de situaţii. „Nu vom expulza pe nimeni. Următorii paşi pentru restaurarea relaţiei Rusia-America vor fi clădiţi pe baza politicii pe care administraţia preşedintelui Donald Trump o va aplica”, a declarat Putin.

Mai mult, Putin a urat un an nou fericit americanilor şi a declarat că i-a invitat „pe toţi copiii diplomaţilor americani acreditaţi în Rusia la petrecerile de Anul Nou şi de Crăciun de la Kremlin”.

Întreg scandalul vine în contextul în care administraţia Obama acuză Kremlinul că s-a implicat în atacuri cibernetice asupra unor ţinte din SUA, prin grupări de hackeri susţinute de serviciile secrete ruseşti GRU şi FSB, lucru de care a beneficiat Donald Trump în cursa electorală. Cea mai mare dispută din jurul acestor atacuri cibernetice implică spargerea serverelor Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat.

După măsura americanilor, dinspre Rusia au apărut reacţii dure. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a scris că „oamenii care au stat 8 ani la Casa Albă nu sunt o administraţie – sunt un grup de rataţi ai politicii externe, înveninaţi şi lipsiţi de viziune. Astăzi, Obama a dovedit oficial acest lucru”. De asemenea, premierul rus Dmitri Medvedev a scris şi el că „este regretabil că administraţia Obama, care a început prin a restabili legăturile noastre, îşi încheie mandatul într-o agonie anti-rusească”.

De altfel, cu puţin timp înainte de declaraţia împăciuitoare a preşedintelui Putin, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, anunţase că „reciprocitatea este legea în diplomaţie şi în relaţiile internaţionale”, el recomandând expulzarea a 31 de diplomaţi americani de la Moscova şi 4 de la consulatul din Sankt Petersburg.

În total, 96 de ruşi, inclusiv cei 35 de diplomaţi şi familiile lor, trebuie să părăsească SUA în termen de 72 de ore. Surse citate de presa rusă arată că aceştia au probleme în a-şi găsi locuri în avioane din cauza aglomeraţiei de sărbători şi că administraţia de la Moscova ia în calcul să trimită un avion special care să-i aducă în ţară.

Această expulzare face parte dintr-un lung şir de astfel de măsuri şi acuzaţii în relaţia SUA-Rusia. The Guardian le-a inventariat pe cele mai importante din anul 2000 până în prezent.

Octombrie 2016 – Washingtonul se plânge oficial Moscovei că doi diplomaţi americani au fost drogaţi în timpul unei convenţii anticorupţie a ONU de la Sankt Petersburg, fiind folosit „drogul violului” în băuturile lor (e vorba de un drog care te lasă inconştient, fiind folosit deseori asupra femeilor care apoi sunt abuzate sexual).

Iulie 2016 – doi oficiali ruşi sunt expulzaţi ca măsură de retaliere după ce un diplomat american a fost atacat la Moscova de un poliţist. În replică, Rusia l-a expulzat pe diplomatul atacat şi încă un american.

Ianuarie 2015 – SUA susţin că au destructurat o reţea de spioni ruşi din New York. Doi bărbaţi cu imunitate diplomatică au părăsit SUA, iar un al treilea rus a fost arestat.

Martie 2014 – SUA şi alţi lideri internaţionali decid să excludă Rusia de la reuniunile G8, după anexarea ilegală a Crimeii.

Mai 2013 – Rusia expulzează un angajat al ambasadei americane, la câteva zile după ce îl plimbă pe la televiziuni, susţinând că este un spion CIA care a încercat să recruteze un ofiţer rus antiterorism. Tot atunci, FSB dezvăluie numele unui bărbat despre care spune că este şeful staţiei CIA de la Moscova. Totul se întâmpla în contextul în care SUA şi Rusia conveniseră recent să împartă informaţiile cu privire la atacul terorist de la maratonul din Boston.

Ianuarie 2013 – Un ofiţer FSB anonim dezvăluie că Moscova a expulzat un suspect american de spionaj care lucra la ambasada SUA.

Iunie 2010 – 10 persoane din nord-estul SUA sunt arestate şi acuzate că sunt spioni „adormiţi”, care şi-au creat identităţi de-a lungul timpului şi au primit misiuni pe termen lung de la spionajul rusesc. Printre ei se numără şi Anna Chapman, care avea şi cetăţenie britanică. Toţi au pledat vinovaţi şi au fost trimişi înapoi în Rusia, la schimb cu patru presupuşi agenşi dubli. Schimbul de prizonieri a avut loc pe pista aeroportului din Viena.

Martie 2001 – SUA au expulzat 50 de diplomaţi ruşi, după că un ofiţer FBI din Virginia a fost arestat şi acuzat că este agent dublu pentru Moscova, de mai bine de 15 ani. Moscova a retaliat expulzând şi ea 50 de americani.

sursa: gandul.info

Comentarii

comments

Leave a Reply