Fabrica de bani din mijlocul Bucureștiului, ocolită de anchetele DNA

, Articolul saptamanii

RISE Project va publica, începând de mâine, sub titlul „Orașul subteran”, o serie de articole despre felul în care bunuri confiscate în timpul comunismului au fost restituite nu urmașilor familiilor expropriate, ci unei elite politico-economice emanate de anii tranziției.

Documentarea acoperă intervalul 2004-2008 și se referă cu precădere la retrocedările dispuse în zona de vest a Bucureștiului.

Terenuri în suprafață totală de 48 hectare au fost retrocedate suspect, pe raza Sectorului 6, în beneficiul unor grupări formate din demnitari și oameni de casă ai acestora, care nu aveau nicio legătură cu victimele exproprierilor din perioada comunistă.

Totul s-a petrecut între 2004 și 2008, în anii primului mandat al lui Cristian Poteraș, rudele si asociații săi regăsindu-se printre beneficiarii acestui val de restituiri imobiliare.

E vorba de 38 de terenuri, în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, înșirate peste tot prin Sectorul 6: pe cursul Dâmboviței, lângă depoul de tramvaie Preciziei, vizavi de mallul Plaza, în Parcul Grozăvești, în apropiere de Lacul Morii etc.

Multe dintre ele se găsesc și acum în portofoliul imobiliar al autorilor acestor afaceri.

Altele au fost vândute, pe sume uriașe, unor firme de dezvoltări imobiliare, în anii boom-ului economic.

Ca să facă în așa fel încât să li se retrocedeze aceste terenuri, afaceriștii scoși la lumină de RISE Project identificau oameni simpli, care nu reușiseră să își revendice bunurile de la stat, și preluau de la ei drepturile succesorale, contra unor sume derizorii.

Imediat ce moștenirile erau cumpărate, primarul Poteraș, șef al Subcomisiei de Fond Funciar din Sectorul 6, trimitea dosarele de revendicare la Comisia Municipală de Fond Funciar, iar terenurile erau retrocedate.

Bunuri cu o valoare enormă, neretrocedate cu anii, în folosul unor anonimi, erau retrocedate acum, de la o zi la alta, în favoarea unei elite.

citeşte mai mult pe riseproject.ro

Comentarii

comments

Leave a Reply