LUPTE DE STRADĂ în Hamburg, gazda summitului G20: Donald Trump și Vladimir Putin sunt martori / VIDEO

UPDATE Zeci de protestatari au fost reţinuţi. Manifestanţii protestează faţă de globalizare şi faţă de prezenţa la reuniunea G20 a preşedintelui SUA, Donald Trump, criticat pentru decizia de retragere din Acordul climatic de la Paris.

Scene dramatice au loc, în aceste momente, la Hamburg, în Germania, oraș ce găzduiește summitul G20, la care participă și Donald Trump și Vladimir Putin. Forțele de ordine se află în lupte de stradă cu peste 10.000 de protestatari. Se folosesc tunurile de apă și gazele lacrimogene pentru dispersarea mulțimii.

Protestatarii folosesc drept arme sticle și scânduri. Protestul, desfăşurat sub sloganul “Welcome to Hell” (Bun venit în iad), se anunţă a fi cel mai dur dintre cele 30 organizate în marja summitului ce va avea loc vineri şi sâmbătă. Aproximativ 20.000 de ofiţeri din toată Germania au fost desfăşuraţi în marele oraş-port.

Această reuniune, programată pentru vineri şi sâmbătă, a şefilor de stat şi de guvern din ţările cele mai puternice din lume, se va desfăşura într-un climat tensionat din cauza mai multor crispări diplomatice, dezacorduri profunde între SUA şi membrii G20 şi din cauza unor importante manifestaţii, potenţial violente, aşteptate în oraşul ultrasecurizat.

Criticând rolul “destabilizator” pe care îl atribuie Rusiei, el a afirmat de asemenea la Varşovia că supravieţuirea Occidentului este în joc.

Coreea de Nord, Siria, tensiuni în Golf: sunt tot atâtea dosare diplomatice fierbinţi, care vor fi evocate evident în cursul dezbaterilor în cadrul G20.

Grupul va aborda două probleme esenţiale: lupta împotriva schimbărilor climatice după decizia americană de a se retrage din Acordul de la Paris şi liberul schimb pe care administraţia Trump afirmă că vrea să-l controleze mai strict pentru a păstra locurile de muncă americane.

Şefii de stat şi de guvern vor publica un comunicat comun sâmbătă după-amiază.

știre în curs de actualizare

sursa: stiripesurse

Comentarii

comments

Leave a Reply