EȘEC DIPLOMATIC: Ucraina închide școlile românești, deși țara noastră a susținut necondiționat autoritățile de la Kiev (FOTO)

România s-a remarcat în ultima ani, odată cu izbucnirea conflictului Ucraina– Rusia, drept una din țările care a oferit sprijin puternic și necondiționat vecinului său de la nord.
Cu toate aceste, Ministerul de Externe român și diplomații noștri nu au reușit să obține nimic pentru ca etnicii români care trăiecs pe teritoriul ucrainian să o ducă mai bine.

Mai întâi a apărut scandal privind obligativitatea etnicilor români din Ucraina de a se înrola în armată pentru a sprijinile forțele ucraniene în conflictul din est din regiunile Donețk și Luhansk, iar acum aceștia mai primesc o altă lovitură durereroasă din partea autorităților de la Kiev.

Parlamentul de la Kiev a adoptat pe 4 septembrie o nouă lege a educației prin care se introduce sistemul de 12 clase. Dar ce e mai important este faptul că în această lege se desființează învățământul în limba maternă pentru minoritățile etnice, școala devenind obligatorie în limba ucraineană. Astfel, dispar definitiv școlile cu predare în limba română!

Conform datelor de la recesământ din 2001, românii din Ucraina constituie al trei mare grup etnic, fiind în total peste 400.000 de persoane. Deși numărul acestora este posibil să fie scăzut simțitor în ultimii 16 ani, tot rămâne un număr impresionat de oameni care folosesc ca prima limbă română și aceștia vor fi puternic loviți de această decizie luată de autorități.

sursa: b1

Comentarii

comments

Leave a Reply