Teroare la Barcelona: 13 morți și 100 de răniți, printre care doi români. Un al treilea suspect, arestat

, Articolul saptamanii

Teroriştii au lovit din nou în Europa, iar de această dată ţinta a fost Barcelona. 13 persoane au fost ucise de şoferul unei furgonete care a intrat cu maşina pe cea mai mare arteră pietonală a Spaniei, La Rambla, care e plină de vizitatori ai oraşului, la orice oră din zi şi din noapte. 100 de oameni au fost răniţi şi transportaţi la spital. Printre ei şi doi români. Ulterior, în cursul nopții, poliția a anunțat că un al doilea atac a avut loc în orașul Cambrils, dar i-a pus capăt înainte de a căpăta proporțiile celui de la Barcelona.

ACTUALIZARE 09:35 O persoană a fost arestată în orașul catalan Ripoll, în legătură cu atacul din Barcelona, relatează Reuters, citat de BBC News. Este al treilea suspect arestat în legătură cu evenimentele de joi.

ACTUALIZARE 08:55 Presa spaniolă anunță că printre cei 13 oameni uciși în Barcelona se numără trei cetățeni germani și un belgian. El Mundo relatează că medicii legiști au terminat examinările post-mortem asupra celor 13 victime ale atacului din Barcelona. Acestea vor fi identificate atât pe baza probelor ADN, cât și a amprentelor dentare.

ACTUALIZARE 08:50 Douăzeci şi şase de cetăţeni francezi se numără printre cei peste 100 răniţi în atacul de la Barcelona, a anunţat Ministerul francez de Externe, relatează The Guardian. Unsprezece dintre ei sunt în stare gravă. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, va vizita Barcelona vineri.

ACTUALIZARE 08:20 La Rambla, locul unde a avut loc primul atac, este aproape pustie la primele ore ale dimineții de vineri.
ACTUALIZARE 7:40 Guvernul catalan a anunţat oficial că atacul de la Cambrils are legătură cu atacul cu maşină de pe Ramblas, din Barcelona, soldat cu 13 morţi, relatează Associated Press.

Ministrul de Interne al regiunii, Joaquin Forn, a declarat vineri că atacul de la Cambrils “urmează aceeaşi cale”. „Există o legătură”, a adăugat el. Oficialul nu a precizat, însă, ce leagă atacurile, dar a confirmat că şoferul maşinii care a intrat în mulţime este încă în libertate.

ACTUALIZARE 7:30 Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi de la Barcelona.

Printre victime se află și doi români, dar și cetăţeni din Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia şi Algeria.

ACTUALIZARE 6:50. MAE anunță că un al doilea cetățean român a fost rănit în atacul de joi de pe Las Ramblas. Românul este în stare gravă în spital, potrivit corespondentului Digi24 în Spania.

ACTUALIZARE 4:30 Un al doilea atac de proporții a fost împiedicat în Spania, în orașul Cambrils, aflat la 120 de km de Barcelona. Poliția a ucis patru presupuși teroriști. Un al cincilea a fost rănit și a murit ulterior. Totul, după ce o altă furgonetă a intrat în oameni în acest oraș. Sunt șapte răniți, între care un polițist.

Cum bulevardul era plin de lume, scenele care au urmat seamănă foarte mult cu ce am văzut în ultimii ani şi în alte capitale europene – Londra, Berlin şi Stockholm: oameni seceraţi şi pietoni, fugind disperaţi, în toate părţile. Informaţiile sunt încă neclare: se ştie că atacul a fost comis de cel puţin doi terorişti, iar câteva ore mai târziu, poliţia a anunţat că a reţinut două persoane. Nu se ştie însă dacă e vorba chiar de atacatori sau de alte persoane care ar putea avea legătură cu atacul.

„Am auzit ţipete, apoi o mulţime uriaşă venea spre mine”, spune un martor al atacului din Barcelona.

Panica s-a instalat pe La Rambla, cel mai cunoscut bulevard din Barcelona, imediat după ora 18:00, ora României. A fost momentul în care o dubă a pătruns pe această stradă dinspre Piaţa Catalunya şi a intrat în plin în pietoni. Şi, ca să facă un număr cât mai mare de victime, şoferul a condus aproximativ 500 de metri în zig-zag, spre groaza sutelor de oameni. S-a oprit într-un final într-un chioşc de ziare.

„Am auzit din senin zgomotul unui impact, iar toţi oamenii de pe stradă au început să alerge, ţipând. O femeie de lângă mine a început să ţipe şi să întrebe unde îi sunt copiii”, povestește un martor.

„Toată lumea a început să alerge şi am început să alerg şi eu în aceeaşi direcţie… Toată lumea alerga şocată, familiile ţipau. Poliţia a ajuns rapid la faţa locului, din toate părţile se auzeau ambulanţe, maşini de pompieri…”, povestește un alt martor.

Panica a fost, de altfel, cuvântul care defineşte cel mai bine starea generală din centrul Barcelonei. Oamenii de pe stradă s-au repezit în magazine de teamă că vor fi atacaţi din nou. 80 de persoane s-au refugiat într-o biserică.

Timp de câteva ore a fost o confuzie totală. S-a vorbit iniţial de un atacator, apoi de doi, iar presa a scris că unul dintre terorişti s-a baricadat într-un restaurant, unde ar fi luat mai mulţi ostatici. Într-un final, această informaţie a fost infirmată, în timp ce autorităţile au confirmat că au reţinut mai multe persoane care ar avea legătură cu atacul.

În afara furgonetei cu care a fost comis atacul, poliţia a mai găsit o dubă. Se pare că teroriştii ar fi trebuit să fugă cu această maşină, dar lucrurile nu au mers exact cum plănuiseră şi au fost nevoiţi să o abandoneze.

Este al optulea atac din ultimul an comis în Europa cu maşină. Londra este oraşul cel mai vizat – în capitala Marii Britanii au avut loc trei astfel de atacuri, în timp ce altele s-au petrecut în Stockholm, Paris şi Berlin şi s-au soldat cu 30 de morţi.

Seria a fost deschisă de atacul din Nisa, cel mai sângeros atac de acest gen din istoria Bătrânului Continent. S-a întâmplat în 2016 de Ziua Franţei, când un jihadist a intrat cu camionul în mulţimea adunată pe promenadă şi a omorât 85 de oameni.

ACTUALIZARE 00.24. O persoană a fost ucisă într-o explozie produsă în Catalonia, în noaptea de miercuri spre joi, într-un incident care are legătură cu atentatul din Barcelona, a anunțat poliția catalană.

Victima este un cetățean spaniol care nu era în vizorul poliției. Oficialii nu au dat informații în legătură cu natura incidentului.

ACTUALIZARE 23.52. Autoritățile locale au furnizat un nou bilanț: 13 morți și 100 de răniți.

ACTUALIZARE 23.48. Ministerul de Externe a confirmat informația și a a precizat că starea românului rănit e stabilă.

Reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona îi vor acorda asistență consulară, mai spune MAE.

ACTUALIZARE 22.45. Printre cei 80 de răniți se află și un român. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, care se afla în Barcelona ca turist, potrivit informațiilor obținute de Digi24.

Bărbatul a suferit fracturi multiple.

ACTUALIZARE 22.14. Două persoane au fost arestate în legătură cu atentatul de pe La Rambla, a anunțat poliția catalană.

Autoritățile locale au actualizat și bilanțul victimelor: sunt 13 morți și cel puțin 80 de răniți.

Pe de altă parte, atacul a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic.

ACTUALIZARE 21.26: Bilanț actualizat: 13 morți și 50 de răniți. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne.

ACTUALIZARE 21.14. Un al doilea atac a avut loc la Barcelona. O mașină a intrat într-un grup de polițiști.
ACTUALIZARE 20.34. Un suspect a fost reținut de poliție în legătură cu acest atentat. Nu se știe dacă este vorba despre bărbatul aflat la volanul furgonetei sau de un complice.

ACTUALIZARE 20.10. Autoritățile spaniole spun că este confirmat un singur deces în urma atacului. Potrivit poliției, este vorba despre un mort și 32 de răniți, dintre care 10 grav.
ACTUALIZARE 20.03. Presa spaniolă scrie că 80 de oameni s-ar fi baricadat într-o biserică și că acolo ar fi luați ostatici de către cel de-al doilea atacator. Informația nu este însă confirmată de autorități.
ACTUALZIZARE 19.51. Sunt cel puțin 13 morți în acest atac, potrivit Reuters. Publicația spaniolă El Pais vorbește despre cel puțin 10 morți.

ACTUALIZARE 19 40. Este celulă de criză la Ambasada României din Madrid, iar Consulatul General din Barcelona verifică dacă printre cei răniți sunt și români. Nu există, până în acest moment, informații că ar exista români răniți.

ACTUALIZARE 19.33. Furgoneta a mers în zig-zag circa 530 de metri, lovind pietoni. Duba era închiriată. Există informații că cei doi ar mai fi închiriat o dubă.

ACTUALIZARE 19 23. Presa spaniolă spune că autorul luării de ostatici este șoferul furgonetei. Acesta ar fi intrat într-un restaurant turcesc, amenințându-i cu arma pe cei prezenți în local. Acesta ar mai fi însoțit de o persoană, care a fugit și este căutată.

ACTUALIZARE 19.13. Premierul spaniol a anunțat convocarea Consiliului de miniștri.

ACTUALIZARE 19.07. Sunt cel puțin 20 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț.

ACTUALIZARE 19.06. Mai multe publicații spaniole scriu că atacul ar fi fost revendicat de organizația teroristă ISIS, dar autoritățile nu confirmă nici această informație.

#BreakingNews Van strikes pedestrians at central #Barcelona tourist hotspot Las #Ramblas #Spain pic.twitter.com/GmiBnxj6Tz

— Manoj Gupta (@PassionForNews) August 17, 2017

ACTUALIZARE 18.58. Sunt cel puțin 2 morți și 10 răniți după ce furgoneta a intrat în mulțime.

Pe de altă parte, luarea de ostatici nu a fost confirmată de autorități.

ACTUALIZARE 18 46. Poliția vorbește despre un atac terorist. Au apărut informații că șoferul furgonetei era înarmat.

Pe de altă parte, potrivit presei, a avut loc și o luare de ostatici la un restaurant din Barcelona, în apropiere de locul în care duba a intrat în mulțime.

ACTUALIZARE 18 35. Sunt cel puțin 5 răniți, potrivit poliției.
Magazinele din zonă au fost evacuate. La fața locului au ajuns zeci de echipaje de poliție.

În curs de actualizare.
sursa: digi24

Comentarii

comments

Leave a Reply